Rettferdig omstilling

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Rettferdig grønn omstilling – på arbeidsplassen og i arbeidslivet

Grønn omstilling skjer nå. Mye av hvordan arbeidslivet vil utvikle seg framover bestemmes i dag. Klimaendringer, globale markedsendringer og ny klima- og miljøpolitikk setter rammene for hvordan virksomheter vil måtte tilpasse og omstille seg de neste 25 årene.

Her kan du som tillitsvalgt eller verneombud finne tips og forslag til hvordan du kan arbeide for medbestemmelse i grønn omstilling på din arbeidsplass, og arbeide for at disse omstillingene blir rettferdige for deg og dine medlemmer.

En rettferdig grønn omstilling handler om at du som arbeidstaker får mulighet til reell medbestemmelse og opplever endringene på arbeidsplassen som følger av klima- og miljøpolitikk rettferdige og akseptable.

1. PREMISSER FOR EN RETTFERDIG GRØNN OMSTILLING

En kort forklaring på hva LO mener en grønn omstilling må innebære på arbeidsplassen, og hva det må innebære i arbeidslivet og samfunnet for at det skal bli en rettferdig omstilling.

2. TILLITSVALGT I GRØNN OMSTILLING

Få innsikt i hva din rolle som tillitsvalgt er i grønn omstilling på arbeidsplassen, og forslag til 4 steg for hvordan du kan arbeide for medbestemmelse i disse omstillingene.

3. PARTSSAMARBEID FOR RETTFERDIG OMSTILLING

Finn informasjon og forslag til tiltak for å arbeide for et godt partssamarbeid i grønn omstilling på din arbeidsplass, og for å styrke din posisjon som tillitsvalgt.

4. RETTIGHETER I HOVEDAVTALENE

Få innsikt i hvilke rettigheter hovedavtalene gir deg som tillitsvalgt i grønn omstilling. Dette inkluderer retten til informasjon, drøfting og medbestemmelse i grønne omstillingsprosesser som påvirker arbeidsforhold og kompetansebehov på arbeidsplassen din.

5. 12 SPØRSMÅL TIL LEDELSEN

Forslag til 12 spørsmål du som tillitsvalgt kan plukke og velge mellom, og stille ledelsen for å forstå hvordan grønn omstilling eller klimarisiko påvirker din virksomhet og de ansattes arbeidshverdag og forhold.

6. PROTOKOLL: BIDRA TIL FAGBEVEGELSENS ARBEID FOR EN RETTFERDIG OMSTILLING

En steg-for-steg oversikt over hvordan du som tillitsvalgt kan skrive en protokoll fra møter om grønn omstilling med ledelsen, enten ved enighet eller uenighet med arbeidsgiver. Dette bidrar til at ditt forbund eller LO kan løfte tillitsvalgtes saker videre i organisasjonen, og bedre støtte tillitsvalgte i grønn omstilling på arbeidsplasser i hele landet.

7. ENDREDE KOMPETANSEBEHOV

Få tips til hvordan du som tillitsvalgt kan forstå og håndtere endrede kompetansebehov i grønn omstilling på din arbeidsplass ved å kartlegge, tilrettelegge og sikre relevante opplæringsmuligheter for ansatte i samarbeid med ledelsen.

8. VERNEOMBUD I GRØNN OMSTILLING

Finn informasjon om din rolle og ansvar som verneombud i grønn omstilling, med fokus på arbeidsmiljø i omstillingsprosesser, samt knyttet til sikkerhet, risikovurderinger og beredskap før, under og etter ekstremværhendelser.

9. FORBEREDELSER FOR EKSTREMVÆR

Finn forslag til nyttige spørsmål du kan vurdere som tillitsvalgt eller verneombud, eller som du kan spørre ledelsen i din virksomhet for å forberede din arbeidsplass på klimarisiko og andre utfordringer knyttet til hyppigere og villere ekstremvær i årene framover.

10. LES MER: KLIMAENDRINGER OG KLIMARISIKO I ARBEIDSLIVET

Les om forskjellen på naturlige variasjoner i vær, ekstremværhendelser og menneskeskapte klimaendringer over tid, og hvordan klimaendringer og klimarisiko påvirker arbeidslivet i Norge i dag.

11. LES MER: GRØNN OG RETTFERDIG OMSTILLING I ARBEIDSLIVET

Les om forskjellen på vanlige omstillinger på arbeidsplassen og grønn omstilling, om hvordan grønn omstilling påvirker arbeidslivet, og hva fagbevegelsens rolle er for å sikre at det blir en rettferdig grønn omstilling for arbeidstakere.

12. LES MER: LOs VEDTATTE POLITIKK FOR ET RETTFERDIG GRØNT SKIFTE

Les hvilken politikk LO-kongressen vedtar i 2025 for et rettferdig grønt skifte fram mot 2029.

13. GI OSS TILBAKEMELDINGER

Vi ønsker å forbedre oss! Hvis du har tilbakemeldinger om hvordan verktøyene kan forbedres, eller noe du har bruk for mangler, ta kontakt!

Del gjerne også gode eller dårlige opplevelser og erfaringer fra egen arbeidsplass knyttet til grønn omstilling eller ekstremvær.